Wednesday, May 27, 2020
November 9, 2019

Arctic visitors center looks like part of the Norwegian landscape

 

 

Following an architecture competition, Dorte Mandrup has been chosen to create a new visitors center in northern Norway. Named The Whale, the building will rise out of the landscape like a small hill and offer visitors a choice spot to watch migrating whales pass by.

Expected to open in 2022, The Whale was designed in collaboration with Marianne Levinsen Landskab, JAC Studios, Thornton Tomasetti, Nils Øien and Anders Kold. It’ll be located on the northernmost part of the island of Andøya, in northern Norway, which is 300 km (186 miles) north of the Arctic Circle. It’s also a superb place for whale watching, in part due to a nearby deep-sea canyon.

Once complete, the building will serve as an extension of the landscape and allow people to walk atop. The curved roof will be made from concrete which will be finished in stone chosen to help the building take its place well among the rocky coastline, while generous glazing will frame views of the landscape.

Keep reading and see more photos on NewAtlas.com